XXIII Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «La Paremiologia catalana comparada digital: un repositori de la llengua figurada catalana»

El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) organitza el XXIII Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «La Paremiologia catalana comparada digital: un repositori de la llengua figurada catalana», gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

El seminari es farà en línia el 29 de maig de 2025, de18:30 a 20:00 h. A més, es facilitarà un certificat d’assistència a les persones que ho sol·licitin.

Resum

La Paremiologia catalana comparada digital (PCCD) és un repositori en línia de la base de dades de treball i investigació del lingüista i paremiòleg Víctor Pàmies i Riudor (Barcelona, 1963), fruit de gairebé 30 anys de buidatge de diferents fonts fraseològiques (escrites, orals i digitals), amb el suport i la tecnologia de Softcatalà (Pere Orga n’ha estat el desenvolupador). S’hi accedeix a través de l’enllaç https://pccd.dites.cat/.

Neix el gener de 2020, amb 150.000 registres agrupats en vora 10.000 paremiotipus diferents (un paremiotipus vindria a ser la forma estàndard d’una expressió fraseològica, que agrupa les diferents variants) i en l’actualitat, després d’actualitzacions mensuals, ha arribat a la xifra d’uns 840.000 registres agrupats en gairebé 100.000 paremiotipus diferents. Hi podeu trobar locucions, frases fetes, refranys, proverbis, parèmies, interjeccions, insults, corrandes, embarbussaments, palíndroms, endevinalles… En definitiva, tot allò que es pugui inscriure dins la llengua figurada, amb detall de la font d’on s’ha tret i continguts complementaris, com ara, definicions, etimologies, sinònims, equivalents idiomàtics, lloc on es diu la parèmia, font concreta d’on s’ha tret, etc.

Durant el seminari us explicarem la història i origen d’aquest recurs digital i, a través d’exemples diversos, us ensenyarem la manera més eficient de consultar-la i treure’n el màxim de profit.

Ponent

Víctor Pàmies i Riudor (Barcelona, 1963) és filòleg especialitzat en paremiologia catalana (l’estudi dels refranys i dites populars). Llicenciat en Filologia Catalana (UB) i amb un màster en Terminologia (UPF), ha centrat la seva carrera en la recopilació, estudi i difusió de la paremiologia catalana.

Ha creat diversos recursos en línia des del 2002, com diccionaris i blogs especialitzats en frases fetes i refranys. Entre aquests recursos destaca el Refranyer català-castellà, el Diccionari de citacions i el projecte Paremiologia catalana comparada digital (PCCD), amb gairebé 100.000 refranys diferents.

Ha publicat diversos llibres, molts gràcies al micromecenatge, com Amb cara i ullsEn cap cap capDites.cat i Els refranys més usuals de la llengua catalana. També ha participat en projectes col·laboratius i en activitats divulgatives com xerrades i tallers arreu dels territoris de parla catalana.

Inscripció

Per poder fer un seguiment de la participació, emplenau el formulari d’inscripció següent:

https://forms.gle/uVFhFM69BTJBYEqK6

Podeu fer qualsevol consulta enviant un missatge a la nostra adreça de correu electrònic: galmic@uib.cat.

Deixa un comentari