El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC) organitza el IX Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: «Trets admissibles i inadmissibles del col·loquial mediatitzat», gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística.
A l’hora de redactar un text per a un registre formal, solem tenir molt clares les obres de referència i la normativa que cal seguir, però a l’hora de fer-ho fent servir un registre col·loquial solem trobar més entrebancs. Amb la notorietat creixent i l’evolució de la ràdio i la televisió, va sorgir l’anomenat col·loquial mediatitzat o pseudocol·loquial, terme que es refereix una llengua dialogada pretesament espontània, normalment present en situacions informals, és a dir, una llengua escrita per a ser dita (per part d’actors, presentadors o locutors) sense que el receptor s’adoni que es tracta d’un text planificat.
En aquest seminari, Maria Antònia Puigròs ens parlarà del col·loquial mediatitzat i reflexionarà sobre les formes lingüístiques que el caracteritzen. El seminari es farà en línia el 30 de març de 2023, de 18:30 a 20:00 h. A més, a aquells que ho sol·licitin se’ls facilitarà un certificat d’assistència.
Resum
Aquesta ponència pretén realitzar una descripció del model lingüístic emprat a les sèries de producció pròpia de les Illes Balears. En concret ens centrarem en aquelles sèries emeses per l’Ens Públic de Radiotelevisió. S’intentarà també comparar el model de llengua del col·loquial mediatitzat amb el model de llengua dels informatius d’IB3. A partir d’aquesta anàlisi es plantejarà un debat entre tots els assistents respecte de quins trets fonètics, morfològics i sintàctics podrien tenir cabuda en el col·loquial elaborat i quins trets s’haurien de considerar inadmissibles. La dificultat radica a aconseguir que el model de llengua proposat sigui versemblant però, alhora, respectuós amb la normativa.
Ponent

Maria Antònia Puigròs Caldentey (Manacor, 1973) és doctora en Filosofia i Lletres (UAB). Ha impartit docència a la diplomatura de Magisteri, a les llicenciatures i graus de Periodisme, Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques, així com al màster d’Els Reptes de la Comunicació al Segle XXI (CESAG-UIB) i al màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes (URV).
Pel que fa al vessant de la investigació, ha estat membre del grup de recerca a Llengua i Mèdia (UAB, 2005-2010) i ha participat en diversos projectes com Les interrelacions dels discursos oral i escrit a l’audiovisual (UAB) o Nous discursos audiovisuals per a noves exigències socials (UAB). Entre les seves publicacions podem destacar: El model de llengua a TVE a les Illes Balears: anàlisi fonètica i morfològica (2003), Guia fonètica per a les televisions locals (2009, amb David Paloma, Albert Rico i Anna Torrent), Llibre d’estil d’IB3 (2006, amb Catalina Company) i Criteris d’elocució i exercicis de pronunciació (2007, amb Ferran Tolosa i Paula Amengual).
Les seves línies de recerca s’han centrat en els models lingüístics dels mitjans de comunicació. Actualment, és membre del grup de recerca Grup d’Estudi de la Cultura, la Societat i la Política en el Món Contemporani (UIB) i treballa al CESAG.
Inscripció
Per poder fer un seguiment de la participació, emplenau el formulari d’inscripció següent: https://forms.gle/UKe1LP1fdYB9qoSp7
També hi podeu accedir escanejant el següent codi QR:

Podeu fer qualsevol consulta enviant un missatge a la nostra adreça de correu electrònic: galmic@uib.cat
Cartell

Vídeo
Si no vau poder assistir al seminari, podeu visualitzar-lo aquí.