Top 10 Consultes lingüístiques 2022

Un dels objectius del GALMIC és oferir assessorament lingüístic especialitzat als mitjans de comunicació en llengua catalana, audiovisuals i escrits. Per això, ajudam els professionals de la comunicació a resoldre dubtes concrets quan no els poden resoldre amb els recursos que tenen a la seva disposició.

A l’inici de l’any vam establir tres canals de comunicació: el formulari del nostre web, el nostre correu electrònic i un compte de WhatsApp. Al llarg de l’any hem atès diverses consultes i les hem anat recopilant per fer un recull de les que podien ser d’interès general.

Tot seguit us presentem 10 consultes (amb la resposta pertinent) que consideram que poden ser del vostre interès:

1. És normatiu l’ús de preposició + article + que?

D’acord amb l’Optimot i la Gramàtica de la llengua catalana (27.4.2.3-4):

  • NO és adequat en registres formals l’estructura formada per una preposició + article + que / què / qui. Per exemple:
    • Els arguments {en què / en els quals} es basa no s’aguanten (Els arguments en els què es basa no s’aguanten).
    • L’empresària {amb qui / amb la qual} més connexions tenim és aquesta (L’empresària amb la qui més connexions tenim és aquesta).
    • Ha escrit una novel·la, sobre la qual versarà la seva xerrada (Ha escrit una novel·la, sobre la que versarà la seva xerrada).
  • Ara bé, que és adequat quan l’antecedent està elidit. Per exemple:
    • He agafat colors del pot de fusta i no del que és metàl·lic (equivalent a He agafat colors del pot de fusta i no del pot que és metàl·lic).
    • Només parla del que li agrada (equivalent a Només parla de les coses que li agraden).
    • La línia de bus de Sóller, una de les que transporta més passatgers, augmentarà la freqüència (equivalent a La línia de bus de Sóller, una de les línies que transporta més passatgers, augmentarà la freqüència)

2. Quin és l’equivalent català de viruela del mono?

Aquesta variant de la verola no es troba recollida a cap diccionari normatiu. D’acord amb l’ésAdir, són adequades i equivalents les formes: verola del simi, verola del mico, pigota del simi o pigota del mico. Per això, es recomana l’ús de qualsevol d’aquestes formes, sempre que sigui un ús coherent (s’ha d’emprar sempre el mateix terme).

Es pot utilitzar indistintament verola i pigota perquè el DIEC considera ambdós termes com a equivalents. Pel que fa als termes mico i simi, d’acord amb el diccionari esmentat, es diferencien en el fet que el mico és un simi de cua llarga. Així i tot, popularment s’usen indistintament.

Per altra banda, aquesta malaltia també és coneguda per la sigla MPXV, que desplegada correspon al terme anglès monkeypox virus.

3. L’article dels topònims s’escriu amb majúscula o amb minúscula?

D’acord amb els criteris lingüístics aplicats en la normativització toponímica del NOTIB (Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears) i Majúscules i minúscules (Generalitat de Catalunya, 2016):

  • L’article s’escriu amb minúscula i es contrau amb les preposicions quan pertoca. Per exemple:
    • Els niguls venen des Mercadal i arribaran l’horabaixa a Mallorca.
    • El regidor de Medi Ambient passarà per ses Salines.
    • S’han fet moltes reformes a la Bonanova.
    • S’ha produït una fuita d’aigua al Pil·larí.
    • La zona de la Trapa es troba plena d’excursionistes.
  • L’article dels topònims en altres llengües s’escriu amb la inicial amb majúscula i no es contrau amb les preposicions:
    • Ha tingut lloc un incident a Las Vegas.
    • L’actriu ha visitat Los Angeles.
    • S’ha celebrat un festival a La Rioja.
  • Als topònims amb forma catalanitzada, també s’escriu l’article amb minúscula inicial i es contrau amb les preposicions quan pertoca. Exemples:
    • Els jugadors aniran a l’Havana per fer el darrer partit.
    • Els vols del Caire s’han cancel·lat.

4. Es tradueix Next Generation en el cas de fons europeus Next Generation?

D’acord amb l’ésAdir, la forma adequada és fons europeus Next Generation. Next Generation és el nom propi d’un fons específic, de manera que per això no es tradueix, tal com indiquen La traducció de noms propis a altres llengües en les publicacions de l’IEC (2014) i Criteris de traducció de noms, denominacions
i topònims
(Generalitat de Catalunya, 1999).

5. Després dels dos punts, quan s’obren cometes, es comença amb majúscula?

D’acord amb Llibre d’estil de la Universitat Pompeu Fabra, els Criteris de la Universitat de Barcelona i l’Optimot, si els dos punts introdueixen citacions textuals o reproduccions en estil directe, el text que segueix ha de començar amb majúscula. Per exemple:

  • Com deia Fuster: “La metafísica, les preguntes vibrants sobre el sentit de la vida i el destí de l’home, venen després de sopar”.
  • El refrany diu: Qui no vulgui pols que no vagi a l’era.
  • La presidenta va dir: “Sí que es faran les reformes abans de desembre”.
  • La placa deia: “Amb tot l’agraïment dels teus alumnes per tots aquests anys de mestratge”.

6. És normativa la forma bons del lloguer?

D’acord amb el DIEC en català és tan normatiu el terme bo (‘Bitllet, etc., en què s’indica que una quantitat, una almoina, etc., ha d’ésser lliurada al portador’) com el terme val (‘Paper que hom lliura a algú i que li dona dret a cobrar una quantitat, rebre un gènere, etc.’).

7. Quin és l’equivalent en català de botellón?

D’acord amb la Comissió Tècnica d’Assessorament Lingüístic, el conflicte sobre aquest terme encara no s’ha resolt. Atès que no s’ha trobat un equivalent satisfactori de botellón, recomanen que s’intenti evitar l’adaptació fent servir concentració per beure, festa alcohòlica, gresca de carrer, disbauxa alcohòlica/de carrer, etc.

De totes maneres, d’acord amb el Termcat i l’Optimot es poden fer servir botellot o entrompada i, menys preferiblement, botellada.

8. És normatiu afirmar que els bombers han excarcelat una de les víctimes de l’accident que havia quedat atrapada al vehicle?

D’acord amb el Termcat, pel que fa al lèxic dels bombers, el verb que es refereix a treure una víctima d’un vehicle sinistrat és excarcerar. Aquest significat no apareix al DIEC, segons el qual el terme significa treure algú de la presó.

9. Quin és el fraccionari de 28?

D’acord amb la GIEC, els quatre primers ordinals tenen formes bàsiques específiques (primer, segon, tercer i quart) amb les variants flexives de gènere i nombre. En els altres casos, es formen d’una manera general a partir dels cardinals i el sufix -è/-ena, i segueixen les mateixes convencions que els cardinals, de manera que s’escriu un guionet entre els constituents de les formes que representen les desenes i les unitats. Per tant, el fraccionari de 28 es diu vint-i-vuitè.

10. La pronunciació dels mots èxode i èxit és amb el so [ks] o [gz]?

D’acord amb l’Optimot, l’ésADir, el Diccionari ortogràfic i de pronúncia de l’Enciclopèdia (Jordi Bruguera, 1990) i el Manual d’ús de l’estàndard oral (Josep Lacreu, 2020), en mots amb l’element ex– (o –ex-) davant de vocal o h seguida de vocal es fan amb el so [gz].

Deixa un comentari